Elke dag doen miljoenen mensen in Europa in de supermarkten hun boodschappen. De omzet in de retail groeit al jaren gestaag en in Nederland en Duitsland was deze groei in 2014 bijvoorbeeld 1,5%. Vooral de groei bij de hard discounters is in de meeste landen opvallend.

Consumenten zijn, dankzij de economische tegenwind, zeer prijsbewust geworden en binnen de foodmarkt zijn supermarkten, die hun logistieke processen verder hebben geoptimaliseerd en elkaar al jaren op prijs beconcurreren, hierin toonaangevend.

Het marktaandeel van supermarkten binnen de totale consumentenuitgaven aan eten en drinken ligt in noordwest Europa op minstens 50%. Supers winnen jaarlijks aandeel ten opzichte van horeca en catering, en met name ook van de andere at home branches; de speciaalzaken en de ambulante handel (waaronder de traditionele markt).

Amerongen Kamphuis is goed bekend met de diverse supermarktketens in Europa. In onze gebieden worden de DC’s wekelijks tot soms zelfs dagelijks beleverd en zijn wij derhalve bekend met de verschillende inboeksystemen en venstertijden.

Voor een overzicht van de distributiecentra waar wij lossen verwijzen wij naar onderstaande kaart waar de hoofdkantoren van de ketens vermeld worden.